Ferma de la Ehrensberg

La ferma îndepărtată de la Ehrensberg, HiPP încearcă să implementeze măsuri de mediu pentru îmbunătățirea biodiversității. Scopul acestei ferme ecologice este să lucreze într-un mod durabil și eficient până în anul 2015 ca o afacere model. În viitor se prevede să devină un model pentru producătorii HiPP.

Vrem să demonstrăm modul în care durabilitatea și protecția biodiversității pot fi incluse în activitatea de rutină a fermei.

 

Ferma de la Ehrensberg

Se urmărește scopul de a implementa acest model de afaceri într-un mod durabil și eficient.

În viitor, este conceput ca model pentru producătorii HiPP.

 

Calitatea solului

Paiele organice, făina de rocă, îngrășământul solid de grajd și alte metode naturale îmbunătățesc fertilitatea solului.

 

Rasele vechi

Rasele vechi, precum bovinele de Braunvieh originale (în Bavaria au rămas doar 500) asigură o diversitate genetică.

 

Ecosistemele

Sunt create habitate noi cu pășuni în pădure, rânduri de copaci, garduri vii pentru protecția animalelor sălbatice (de exemplu, pentru sfrânciocul roșiatic aflat pe cale de dispariție), garduri din nuiele, portaltoi și fâșii de flori la marginile câmpurilor și pe pajiști.

Planul terenurilor cultivate și colectarea datelor științifice

Factorii naturali care determină amplasarea fermelor și terenurilor agricole oferă sugestii concrete pentru îmbunătățirea diversității speciilor și conservarea naturii. La acest proiect lucrăm împreună cu Bioland, Universitatea Tehnică din Munchen, Universitatea Tehnică din Hanover și cu Consiliul Bavariei pentru Protecția Păsărilor.

Pentru a spori diversitatea speciilor, rasele vechi rare, la fermă și-au găsit adăpost: bovinele originale Braunvieh, dintre care în Bavaria au rămas doar 500 de animale, ovinele Skudde (în prezent 1000 de animale în Germania) și rasa veche de găini Appenzeller Spitzhauben.

Conform Listei Roșii a animalelor de fermă amenințate de dispariție, bovinele originale Braunvieh „se află pe cale de mare dispariție”. La ferma de la Ehrensberg - proiectul modelului HiPP de agricultură durabilă, această rasă este păstrată corespunzător speciei sale. Bovinele originale Braunvieh provin din așa-numitele bovine Torfrind, care pășteau pe malurile lacurilor de la marginea Alpilor cu mai bine de 2000 de ani în urmă.

Împreună cu Consiliul Bavariei pentru Protecția Păsărilor (LBV), ferma de la Ehrensberg a implementat diverse proiecte de reintroducere a animalelor, precum fazani, bufnițe, broasca cu burta galbenă și peștele minnow.

Sfrânciocul roșiatic este o specie importantă pentru un ecosistem intact. Din cauza agriculturii intensive, gardurile vii și tufișurile ca habitat natural pentru păsări sunt mai puține. Sfrânciocul roșiatic deja este inclus în lista speciilor aflate pe cale de dispariție. Această pasăre rară este cunoscută pentru că-și străpunge victimele cu spini. Conform opiniei populare, sfrânciocul întotdeauna colectează nouă insecte înainte de a le mânca. HiPP a creat la ferma de la Ehrensberg habitate noi pentru sfrânciocul roșiatic, iar în cadrul inițiativelor de ucenicie la marginile câmpurilor au fost create garduri de nuiele (ramuri și crenguțe).

(copy 4)

Un hotel pentru insecte și adăpost pentru șopârle de nisip sunt concepute pentru a compensa lipsa caselor naturale pentru aceste animale. Cutiile-cuiburi au fost distribuite și în apropierea fermei, deoarece găuri naturale pentru bufnițe, grauri, lăstuni de casă, vrăbii, pițigoi, șoimi și lilieci nu sunt.

Aceste cutii-cuiburi din bușteni naturali ar trebui să asigure vindereilor sau cucuvelelor un loc pentru înmulțire. În prezent, cu părere de rău curățarea pădurilor de nuiele (locuri naturale de cuibărit pentru multe păsări) este o activitate obișnuită. Din această cauză sunt instalate ca alternativă cutii-cuiburi.

Mulți oameni pot trăi fără miere, dar nu și fără albine. Insectele nu doar că asigură mierea, dar în principal polenizează florile. Astfel, ele asigură existența plantelor și roadă bună pentru fermieri. Fără ele, roada de fructe ar fi în pericol. Dacă albinele mor sau sunt bolnave, aceasta ne afectează pe toți. Din această cauză compania HiPP ia măsuri pentru păstrarea habitatelor naturale pentru albine prin proiecte de biodiversitate. În prezent, ca răspuns la reducerea dramatică a populațiilor de albine, ferma de la Ehrensberg găzduiește și șase colonii de albine.

Au fost create ecosisteme noi, cum ar fi rânduri de copaci, garduri vii de protecție (de exemplu, pentru sfrânciocul roșiatic), garduri din nuiele, portaltoi și fâșii de flori la marginile câmpurilor și pe pajiști pentru asigurarea habitatelor pentru reptile, păsări, mamifere mici și insecte. Principiul gardurilor din nuiele nu este aplicat pentru crearea gardurilor noi, ci pentru ca acestea să fie create de vânt și semințele purtate de acesta. Ramurile, crenguțele și bețele sunt adunate ca perete liber, care oferă protecție plantelor în perioada de creștere. Avantajele unor astfel de construcții sunt, pe de o parte, costurile reduse pentru construcție și, pe de altă parte, crengile adunate liber oferă locuință numeroaselor specii rare.

În agricultura convențională, câmpurile și pajiștile sunt plantate până la marginea pădurilor pentru a asigura o productivitate mai mare. Pentru a susține biodiversitatea și durabilitatea, plantăm garduri vii de nuiele și flori sălbatice. Acestea oferă animalelor un loc de trăi, asigură protecție vitelor împotriva vântului și reduc eroziunea solului.

Trei elemente ale agriculturii durabile la ferma de la Ehrensberg:


o rasă străveche pe pășune, la marginea câmpului înconjurat de uscături și un adăpost natural pentru animale dintr-o pădure europeană de fag.

 

În ceea ce privește îmbunătățirea fertilității solului, în cardul proiectului model au fost testate diferite metode, de exemplu folosirea făinii de rocă pentru legarea amoniacului, fertilizarea cu gunoiul solid de grajd și alte metode naturale. De asemenea, sunt luate măsuri pentru a susține sănătatea animalelor, cum ar fi utilizarea microorganismelor eficiente sau paielor organice în calitate de gunoi.

 

  1. Supradezvoltarea
  2. Impactul chimic al industriei și agriculturii cu consecințe pe termen lung asupra sănătății și fertilității solului.
  3. Stresul fizic cauzat de tratarea necorespunzătoare (utilaje grele și instrumente de cultivare care distrug complexele de sol sensibile, ceea ce duce la necesitatea de a produce substanțe chimice pentru a menține randamentul).
  4. Efectuarea lucrărilor în perioade nepotrivite.
  5. Pierderea substanței organice și, prin urmare, a capacității de performanță prin utilizarea îngrășămintelor nepotrivite, rotația greșită a culturilor și tratarea incorectă a solului.
  6. Dăunarea cauzată apelor subterane prin utilizarea greșită a terenului.


Principiul:/b>
„Sol sănătos – plantă sănătoasă – om sănătos și animal sănătos” este deviza și principiul durabilității care sunt importante pentru păstrarea solului sănătos; durabilitatea în echilibrul energetic este esențială.


E bine să știm că

  • Un sol organic bun poate absorbi și păstra 150 l de apă pe zi.
  • 56% din solul UE este lipsit de viață.
  • Solul organic bun poate păstra 575-700 kg de CO2 pe ha anual.
  • Râmele sunt foarte importante pentru sol; acestea îl afânează și îl fertilizează cu substanța organică (humus) pe care o excretă. În terenurile agricole organice există 200 - 500 râme pe m², în terenurile agricole convenționale - 16-18 râme pe m².
  • Solul cu 230 de râme pe m² înseamnă 2,5 tone de râme pe ha.
  • Solul cu 600 de râme pe m² poate produce anual 80 t de humus pe ha (în cel mai bun caz).
  • Tunelurile produse de râme au o adâncime de 2 m în sol. Râma trăiește aproximativ 10 ani într-un tunel dacă este lăsată în pace, iar tunelurile se păstrează încă 10 ani și sunt folosite de alte insecte și rădăcini.

Alte afaceri HiPP care promovează biodiversitatea

„Modelul de afaceri pentru biodiversitate” acordă o atenție deosebită agriculturii și posibilităților de îmbunătățire a biodiversității în acest mod. Angajații HiPP, precum și elevii, studenții și alte grupuri interesate au deja prima experiență de implementare a acestui proiect, deoarece compania HiPP oferă tururi regulate la fermă pentru a face subiectul destul de „tangibil”.

Susținerea Fundației Federale Germane pentru Mediu (DBU)

Datorită rezultatelor bune și experiențelor pozitive obține prin acest proiect, am decis să extindem experimentul în cultivarea legumelor și cerealelor. Împreună cu alte companii din cadrul Asociației Producătorilor de Produse Ecologice (AöL), compania HiPP va examina metodele de conservare a biodiversității în agricultură la mai multe ferme până în anul 2016.

Abordarea și obiectivul

Sarcina constă în elaborarea unui sistem de evidență și evaluare a biodiversității și lucrul cu rezultatele astfel încât acestea să poată fi transmise în mod credibil și transparent întreprinderilor din sectorul alimentar. Deși trebuie luate în considerare funcțiile speciilor și populațiilor importante pentru producția agricolă („biodiversitatea bazată pe gestionare”), ar trebui să se acorde atenție păstrării speciilor și diversității biotopului, ceea ce este important pentru protecția naturii („natura protecție biodiversitate„).

Împreună cu AöL, Universitatea Tehnică din Munchen, Universitatea Leibniz din Hanovra și întreprinderile partenere, cercetăm efectele agriculturii asupra biodiversității în lanțul valoric al produselor alimentare ecologice. Vor fi elaborate etape practice de realizare a îmbunătățirilor. Pe termen lung, putem oferi sfaturi pragmatice producătorilor HiPP cu privire la măsurile cost-eficiente de conservare a biodiversității și de creștere a numărului de producători, în special al celor ecologici.