Primul ajutor pentru copilul dumneavoastră, în vacanță

Nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul European de asigurări de sănătate. Pentru țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, veți avea nevoie și de o asigurare de sănătate suplimentară. Vizitele la medici pot fi costisitoare peste graniță, din acest motiv este util să vă faceți o asigurare de sănătate suplimentară. Nu uitați carnetul de vaccinări!

Riscul de arsuri solare

Pentru bebelușul dumneavoastră, orice arsură solară nu doar că este neplăcută, dar crește și riscul de cancer de piele. Este adevărat că ”pielea dumneavoastră niciodată nu uită”. Riscul de a dezvolta cancer de piele crește prin arsuri solare repetate și este promovat de expunerea frecventă la radiații UV, mai ales în perioada copilăriei și adolescența timpurie. Un motiv este acela că mecanismele de reparare a rănilor, induse de soare la nivelul pielii, nu sunt încă complet dezvoltate la bebeluși și copii mici. Suplimentar, pielea este deja afectată câteodată înainte ca arsura solară să fie evidentă. Riscul afectării pe termen lung, cum ar fi cancerul de piele, este crescut chiar și înainte ca roșeața să devină vizibilă. Evitați acest risc prin expunerea rațională la soare. 

Și dacă totuși se întâmplă să se instaleze o arsură solară:

Utilizați comprese cu apă rece, ceai negru diluat sau unt de corp pentru arsuri ușoare. Loțiunile răcoritoare sau cremele pot de asemenea diminua durerea.

Niciodata nu folosiți creme grase sau uleioase! În situațiile grave (mai ales în combinație cu simptome cum ar fi vărsături, frisoane și febră) copilul dumneavoastră trebuie să fie consultat de către un medic.

Înțepăturile de insecte

Puneți felii de ceapă pe zona afectată sau răcoriți-o cu apă, apă răcită sau geluri antialergice. În cazul înțepăturilor de insecte în cavitatea bucală sau în zona gâtului, dați-i copilului cuburi de gheață sau o acadea înghețată și mergeți la medic imediat.

Constipația

Deseori câteva linguri de suc de piersici, pere sau caise vor ajuta. Acestea au un efect de înmuiere a scaunului. Prunele au, de asemenea, efect de înmuiere a scaunului. Asigurați-vă că copilul dumneavoastră primește suficiente lichide. De asemenea, exercițiile sau masajul bland pot ajuta digestia. În cazuri mai persistente, cereți sfatul unui medic.

Trusa de prim ajutor

Lucrurile pe care ar trebui să le aveți la dumneavoastră:

  • Termometru și supozitoare împotriva febrei
  • Soluție de electroliți (HiPP ORS 200), în caz de diaree
  • Material pentru bandajare, plasturi, foarfecă
  • Dezinfectant pentru răni, gel/unguient pentru înțepături de insecte și arsuri solare
  • Orice medicație pe care copilul dumneavoastră o necesită în mod obișnuit.