Plan de Nutriție: De la 4 luni la 6 luni

Laptele matern - atîta timp cît veți avea nevoie d-stră și copilul d-stră

* Dați start diversificării alimentației în funcție de dezvoltarea bebelușului dvs. și începeți după cea de-a 4-a lună cel devreme și după cea de-a 6-a lună.

Momentul potrivit pentru a începe diversificarea

Copiii ar trebui să înceapă să primească hrană complementară, la vârsta de 4-6 luni*. Unii copii de 4-5 luni nu se mai satură doar cu lapte și au nevoie de alimentație complementară pentru a crește sănătos. Pe de altă parte, unii copii se satură doar cu lapte matern până la vârsta de 6 luni, deci doar după acest moment sunt pregătiți pentru diversificare. Decizia de a începe diversificarea ar trebui luată întotdeauna conform dezvoltării copilului dumneavoastră.

Nu este suficient de sătul copilul dumneavoastră după ce bea lapte?
Își ține copilul dumenavoastră singur capul drept și arată interes pentru alimente noi și pentru lingură?

Atunci puteți începe diversificarea, în urma unei discuții cu medicul dumneavoastră.

Dacă copilul scuipă prima linguriță de hrană, trebuie doar să aveți răbdare. El trebuie să învețe cum să înghită. Din acest motiv trebuie să-i oferiți copilului doar un număr mic de lingurițe cu mâncare la început, pentru ca el să aibă suficient timp să se obișnuiască cu această modalitate nouă de hrănire, cu noul gust și noile senzații.

*conform recomandării Comitetului de Nutriție ESPGHAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică).

De ce este hrana de diversificare atât de importantă pentru copilul dumneavoastră?

După 4 – 6 luni, laptele devine insuficient pentru a-i oferi copilului dumneavoastră toți nutrienții necesari și energia de care are nevoie. Suplimentar, introducerea unor alimente mai solide va antrena musculatura din jurul gurii. Și în ultimul rând, introducând alimentația complementară, copilul dumneavoastră va descoperi o varietate mare de gusturi diferite, lucru de asemenea important pentru dezvoltarea sa.

Cum ar trebui să încep diversificarea?

Mesele individuale de pe parcursul unei zile vor fi înlocuite treptat cu alimente complementare în săptămânile și lunile care vor urma. Începem la prânz, continuăm cu mesele de seara și în final adăugăm dupa-amiezile. Dimineața copilul dumneavoastră va primi în continuare masa de lapte obișnută.

HiPP ușurează începutul diversificării cât de mult este posibil. Pentru primele linguri, există varietatea de HiPP Legume:

  • doar cu puține ingrediente care sunt foarte ușor digerabile
  • în borcane mici de 125 g pentru inceput, linguri mici

Pasul 1: Prânzul

În mod ideal, veți începe cu 4-6 linguri de piure de legume la prânz (de exemplu cu HiPP Primul morcov sau Primul dovleac). După aceasta, copilul dumneavoastră va primi masa de lapte obișnuită pentru a se sătura. Puteți crește cantitatea de legume cu câteva linguri în fiecare zi. Aveți răbdare, chiar dacă copilul refuză să mănânce legumele la început. Încercați din nou în zilele următoare. După câteva zile puteți să-i oferiți alternativ tipuri noi de legume. Lărgiți-i apoi meniul cu cartofi – cu borcanul HiPP Morcovi și Cartofi, de exemplu. Dacă doriți, puteți de asemenea să-i introduceți o masă și seara, dacă acest lucru se potrivește mai bine ritmului dumneavoastră zilnic, sau poate dacă tăticul vrea să participe și el la prima masă.


Dacă totul decurge bine cu legumele, după aproximativ a treia săptămână, puteți face pasul următor și să-i oferiți copilului o masă completă care să conțină și carne. HiPP, și în această situație, are produsele potrivite: meniuri cu morcovi sau alte amestecuri pentru o varietate de gust. Odată ce copilul ajunge să mănânce un borcan întreg la prânz, puteți exclude laptele la această masă.

Sfaturi pentru a începe diversiifcarea:

  • Mese individuale: Puteți crea mese individuale combinând borcane HiPP. Doar amestecați jumătate de borcan de Legume (aproximativ 90 g) cu jumătate de borcan de HiPP Preparaet din carne (aproximativ 60 g).
  • Desert pentru copil? Ca desert, recomandăm câteva linguri de fructe bogate în vitamina C. Vitamina C ajută la absorbția fierului valorus din carne.

Sfat: încălziți doar atât cât vă așteptați să mănânce copilul. Păstrați restul hranei neîncălzite în frigider și folosiți-o până în următoarea zi.

Important! Dacă folosiți cuptorul cu microunde: vă rugăm îndepărtați capacul și acoperiți deschizătura borcanului. Amestecați bine după încălzire! În cuptorul cu microunde, alimentele sunt încălzite din interior și mâncarea ar putea să fie încălzită neuniform. Se pot forma așa numite "cuiburi de căldură". Folosiți doar o lingură de plastic, pentru a nu deteriora borcanul din sticlă. Verificați temperatura înainte de hrănire.